top of page
gallivaregalan 2022 4.jpg
gallivaregalan 2022 5.jpg
gallivaregalan 2022 1.jpg
gallivaregalan 2022 6.jpg
gallivaregalan 2022 7.jpg
gallivaregalan 2022 8.jpg
gallivaregalan 2022 3.jpg
gallivaregalan 2022 19.jpg

Utmärkelser

Under galaveckan och under galan delades utmärkelser ut för att premiera personer, organisationer och företag som tar rollen som goda förebilder och ambassadörer för Gällivare. Som en följd av pandemin delades utmärkelser för både 2021 och 2022 ut.

Årets eldsjäl
2021 & 2022

gallivaregalan 2022 16.jpg

Årets Eldsjäl 2022

Sixten Israelsson

"Sixtens ovärderliga insatser för landsbygden kan inte nog betonas. Hans energi och ständiga närvaro i alla möjliga aktiviteter gör honom till just den där kraften som aldrig kan mätas i några pengar." 

Prisutdelare: Gällivare kommun

Årets Eldsjäl 2022

Emilia Eliasson

"Emilia är en stor inspiratör till att motionera och vara fysiskt aktiv. Hennes banor hon lägger ut lockar många att vara med. På det sättet möjliggör hon också för en bättre folkhälsa för alla som vill vara med."

Prisutdelare: Gällivare kommun

Årets eldsjäl 2021

Ingemar Holma

"För hans insatser och engagerade arbete för och med alla ungdomar genom åren i Gällivare kommun. Ingemar har, i olika roller, funnits där för ungdomarna och med en stadig hand stöttat, väglett och hjälpt ungdomar på många olika sätt. Hans engagemang vet egentligen inga gränser."

Prisutdelare Gällivare kommun

Årets eldsjäl 2021

Lena Olofsson

"Lena är en person som med själ och hjärta går in för att göra sin hembygd Purnuvaara till en levande by och som alla kan känna sig välkommen till. Som ordförande i hembygdsföreningen är hon en drivande initiativtagare till aktiviteter under året. Aktiviteter som lockar hemvändare och även andra till byn."

Prisutdelare Gällivare kommun

UTMÄRKELSER & PRISTAGARE

gallivaregalan 2022 15.jpg

ÅRETS KULTURSTIPENDIAT VUXEN 2021

Torbjörn Ömalm

"Torbjörns musikaliska kompetens och stilbredd men också hans arbete med att lyfta Malmfältens olika minoritetsspråk där hans skogssamiska och byfinska rötter genomsyrar det konstnärliga arbetet gör honom till en mycket värdig stipendiat."

gallivaregalan 2022 11.jpg

ÅRETS KULTURSTIPENDIAT VUXEN 2022

Jerk Scheuitema

"Jerk Schuitema har med sitt lysande författarskap gett läsare och lyssnare spännande och nagelbitande berättelser, bland annat i boken Fjälldesperadon. Hans skrivande har nått långt utanför kommunens gränser och mer är att vänta från hans hela tiden glödande penna."

Prisutdelare Gällivare kommun

gallivaregalan 2022 24.jpg

ÅRETS BESÖKSNÄRINGSFÖRETAG

Magnus Winbjörk, Aurora Lake Lapland

"Som entreprenör är han nytänkande, modig och oerhört dedikerad i att sätta vår destination på kartan. Som konstnär har han förmågan att återge magin i vår vilda och vackra natur. Med fantastiska bilder och filmmaterial från Gällivare med omnejd, tillsammans med hans passion och utomordentliga värdskap, köar människor från hela världen för att få ta del av de unika naturupplevelser han erbjuder. Med ett generöst och inkluderande arbetssätt, delar han gärna med sig av hans kunskap, arbetsmetoder och de unika platser han upptäckt i vår kommun. Han är en sådan entreprenör som gärna låter sina gäster ta del av alla de utbud som besöksnäringen i vår kommun erbjuder. Han visar vägen för god samverkan och bidrar starkt till en växande besöksnäring för att göra vår plats på jorden konkurrenskraftig och attraktiv."

Prisutdelare: Gällivare kommun

gallivaregalan 2022 33.jpg

ÅRETS BYAKRAFT

Ingvar Waara

"Givarens hand blir aldrig tom, verkar vara den devis som 2022 års byakraft lever efter! Med sitt evinnerliga engagemang för sin by och stora omtanke för sina medmänniskor har han gjort stor skillnad både för föreningar och enskilda bybor. Denna person bidrar till att hans by blir en härlig plats att bo och besöka och han gör skillnad i både det lilla och stora. En frivillig engagerad "vaktmästare" och "fixare" i byns mack, affär och bygdegård. Alltid en hjälpande hand till dem i nöd och behov, oavsett om det är någon i byn som är sjuk eller förbipasserande som fått problem med fordonet. Med hjärtat på rätt ställe hjälper han till där han behövs. Han sprider stor glädje och visar vägen till omtanke genom att bl.a. själv klä ut sig till påskkärring och dela ut påskhälsningar i byn. En oerhört uppskattad tradition han infört. Helt enkelt den bästa bybon, som sätter sin by på kartan med sin omtanke och gör det lättare och roligare att leva i byn. Han visar att enda människa kan göra stor skillnad."

Prisutdelare: Gällivare kommun

gallivaregalan 2022 44.jpg

ÅRETS SERVICESTJÄRNA

David Karlgren

"David har god produktkännedom och ger oss kunder inspirerande tips på råvaror och tillagningssätt. Det trevliga bemötandet gör att butiken känns som en lokal mötesplats där man pratar en stund med grannen, kollegan och David förstås. Karlgrens Slakteri har funnits i flera generationer och David har på ett fint sätt lyckats kombinera företagets tradition med nytänk. David är en riktig servicestjärna!"

Prisutdelare: Gällivare handel

gallivaregalan 2022 17.jpg

ÅRETS NYFÖRETAGARE

Filip Henriksson och Anthony Tian, Fat Tony's

"Våra vinnare har med medveten och långsiktig strategi utvecklat ett etablerat, välkänt och omtyckt varumärke. Med äkthet, stark passion och nöjda gäster har de blivit en självklar plats för öl, mat och häng i Gällivare. Vinnarna har på kort tid utmärkt sig som goda ambassadörer för Gällivare och förebilder för andra företagare."

Prisutdelare: Gällivare Näringsliv AB

gallivaregalan 2022 18.jpg

ÅRETS UNGA FÖRETAGARE

Evelina Lindbäck och Wilma Lindbäck, Wasabi

"Våra vinnare har visat på såväl mod som nytänkande och bidragit till att bredda utbudet av restauranger i Gällivare. De har på ett smakfullt sätt kombinerat internationell mat med norrländska råvaror och hög servicenivå med digital beställningsapp. De är ett lysande exempel på unga driftiga företagare som satsar och gör det med bravur!"

Prisutdelare: Gällivare Näringsliv AB

gallivaregalan 2022 20.jpg

BOLIDEN-PRISET

Falcks Omnibus i Gällivare AB

"På morgonen den 24 februari vaknade många Gällivarebor upp till nyheten om att Ryssland invaderat Ukraina. Vi har alla känt både chock och förtvivlan inför detta. Men det vi tänkt är inget mot vad det ukrainska folket tvingats uppleva. Och för många av oss har omtanken om våra grannar stannat vid just en tanke. Men bland Gällivareborna finns de som låter tanken följas av handling och bara några dagar efter invasionen rullade en buss från Gällivare mot den ukrainska gränsen. Med sig till Ukraina fick bussen material från röda korset och på hemvägen fylldes bussen med personer som behövt fly sitt hemland. Genom att organisera detta har Falcks Omnibus har spridit hopp i en mörk situation och gjort skillnad när det verkligen gäller. Därför tilldelas de härmed Bolidenpriset."

Prisutdelare: Boliden

gallivaregalan 2022 22.jpg

LKAB-PRISET

Per Stöckel, VINAB

"VINAB har kapacitet att leverera på LKAB:s samtliga verksamhetsorter och har återkommande visat att ni kan leverera rätt resurser, i rätt tid, och med bra kvalitet. VINAB jobbar proaktivt och strukturerat med kvalitet och arbetsmiljöfrågor vilket gör er till ett föredöme inom vår bransch samtidigt som kundnöjdhet står i centrum. Er förmåga att anpassa kostymen efter tillväxt utan att tumma på säkerheten är avgörande för oss när vi tillsammans tar ledningen i den globala omställningen."

Prisutdelare: LKAB

gallivaregalan 2022 21.jpg

SPARBANKEN NORDPRISET

Catrin Kontio och Mattias Strand, Dundret Mountain Bike

"Sparbanken Nord vill stödja en förening som står för många bra saker. Det är en förening som för alla åldrar förenar nytänkande, motion och ny utveckling av Gällivare. Föreningen hjälper även till att utveckla Dundret till en året runt anläggning. De använder ord som Pumptrack och Downhill. Den som får Sparbanken Nordpriset 2022 är: Dundret Mountain Bike!"

Prisutdelare: Sparbanken Nord

gallivaregalan 2022 9.jpg

ÅRETS ARBETSGIVARE

Erik och Victoria Jakobsson, ICA Kvantum Gällivare

"Pristagaren arbetar målmedvetet för att ge medarbetarna rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb samt har förmågan att fånga upp engagemang. Arbetsplatsen ger ofta möjlighet till individers första kontakt med arbetslivet. Pristagaren gör sig attraktiv som arbetsgivare bland annat genom det strategiska arbetet med mångfald och social hållbarhet. Här ges det utrymme för såväl likheter som olikheter. Verksamhetens familjära känsla avspeglar sig på medarbetarna genom att bidra till god service och gott kundbemötande."

Prisutdelare: Norr Media

gallivaregalan 2022 23.jpg

ÅRETS INNOVATION

Ulf Spolander, Hybrit Development AB

"En innovation är att göra något på ett nytt sätt som skapar nya värden. Vinnarens innovativa arbete berör inte bara vårt lokalsamhälle. Det förändrar hela produktions- och leveransmodeller och skapar effekter som är globala. Årets vinnare är en innovation i tiden och för vår gemensamma framtid. Vinnaren har tagit sig an vår tids, om inte historiens största utmaning, klimatförändringen. Genom samsyn, samverkan och samarbete leder de och tar täten i industrins gröna omställning. På ett framgångsrikt sätt har pristagaren gått från idé till innovation och produktion och är redo att skala upp och möta marknaden och därmed sätta sig själv och Gällivare på kartan. De utgör ett enastående exempel på hur ambition, nytänkande, teknik och målinriktad miljömedvetenhet kan göra världen bättre. Med sin innovation visar de vägen för industri och andra branscher i omställningen till en hållbar produktion."

Prisutdelare: Gällivare Näringsliv AB

gallivaregalan 2022 10.jpg

ÅRETS IDROTTSSTIPENDIUM LEDARE

Toni Hietala, Malmbergets AIF – Ishockey

"Toni har varit med och startat upp tjejhockeyn i Gällivare. Han är en dedikerad tränare som får varje enskild spelare i laget att utvecklas till sin fulla potential och får fler att satsa på hockey. Tonis goda ledaregenskaper och brinnande intresse har bidragit till en framgångsrik utveckling för laget."

Prisutdelare: Gällivare kommun

gallivaregalan 2022 12.jpg

ÅRETS IDROTTSSTIPENDIUM UNGDOMSLEDARE

Wilma Persson, Malmbergets AIF – Konståkning

"Wilma är ambitiös, målmedveten och en stor tillgång för konståkningen i Gällivare. Hon har efter avslutad tävlingskarriär, vidareutbildat sig och visat en långsiktig ambition att fortsätta verka och utvecklas som tränare. Wilma har många goda ledaregenskaper och är en mycket uppskattad tränare och stor förebild för ungdomarna." 

Prisutdelare: Gällivare kommun

gällivaregalan 2022 25.jpg

ÅRETS MÅNGFALDS- OCH JÄMSTÄLLDHETSSTIPENDIAT

Malmbergets AIF – Ishockey

"Genom ett intensivt inkluderingsarbete har Malmbergets AIF ishockeysektion bidragit till en hållbar jämställdhet mellan kvinnor/män och pojkar/flickor. I en sport som på riksnivå bara har en femtedel föreningsaktiva ligger klubben högt över med 37 procent kvinnor och flickor. Klubben prioriterar rättvist och jämlikt och ledare anstränger sig för att bedriva en verksamhet som ger likvärdiga förutsättningar för alla. Föreningens engagemang yttrar sig också i ett tydligt föreningsutvecklingsarbete där jämställdhet är en av delarna."

bottom of page